YDA Center Dumlupınar Bul.
A2 Blok K:6 D:200
Çankaya/Ankara
Gebelerin % 50’sinde bulantı-kusma yakınmalarına rastlanmakta ve % 0.5-1’inde bu yakınmalar çok şiddetli bir hale gelmekte ve kilo kaybına neden olabilmektedir. Tedavi gerektiren bu şiddetli bulantı-kusma durumu hiperemezis gravidarum olarak adlandırılmaktadır. İkiz gebeliklerde bulantı, kusma daha çok görülür. Hiperemezis gravidarum bebeğe zarar vermez, bebekte gelişme geriliğine ve bebeğin düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olmaz. Hiperemezis gravidarum, anne adaylarında hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi, düşük veya erken doğuma neden olmaz.
Gebelikte bulantı ve kusma için risk faktörleri: Unutulmamalıdırki tabiatı yaratan her şeyi bir denge içinde yaramıştır. Bebeği ve bulant-kusmayı aynı kaynak meydana getirmiştir. - Çoğul (ikiz, üçüz) gebelik, - Daha önceki gebeliğinde bulantı kusma olanlar, - Doğum kontrol hapı kullanırken bulantı kusma şikayeti olanlarda gebe kaldıklarında, - Araba yolculuğu veya hareketli eylemlerde bulantı olması, - Annenin veya kız kardeşin gebeliğinde bulantı kusma olması ,- Migreni olanlar'da bulantı kusma riski yüksektir.
Tedavide neler yapılmalı? - Hafif ve kuru gıdalar yemeye çalışılmalı, - Günde 3 öğün yerine en az 6 öğün, az ve sık yemek yenmeli, - Sıvı alımı arttırılmalı, Yemeklerden 1 saat sonra su içmeye başlanmalı, - Dinlenmeli ve mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışılmalı, - Evdeki düzen mide bulantısını azaltacak şekilde değişmeli, - Yatak istirahatı gerekirse hastanede damardan beslenmeye geçilmeli, - Sabah bulantıları için uyandıktan sonra tuzlu çubuk kraker, bisküvi veya leblebi yenmesi faydalıdır, - Haşlama patates, ekmek, yumurta, peynir, yoğurt, pirinç pilavı, makarna, yenebilir, - Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir, - Bulantıyı gidermede çok fazla faydası olmasada Doktorunuzun uygun gördüğü bulantı giderici ilaçlar kullanılabilirsiniz.
Kanamalı gebe hastanın tedavisi gebeliğin kaç haftalık olduğu, kanamanın sebebi, annenin ve bebeğin durumu gibi kriterler göre çok değişiklik gösterebilir. İleri gebelik aylarında (28. haftada ile doğum arasında) olan kanamalara antepartum kanama adı verilir. Antepartum kanamaların en sık nedeni dekolman plasentadır. Diğer nedenler plasenta previa, vasa previa, uterin rüptür olabilir. Servikal lezyonlar, polipler, vajinal neoplaziler gibi non-obstetrik sebepler de kanamaya neden olabilirler. Düşük tehtidi, mol gebelik, ve dış gebelikle ilgili bilgiler anormal gebelikler başlığı altında anlatılmıştır.