YDA Center Dumlupınar Bul.
A2 Blok K:6 D:200
Çankaya/Ankara
Genital enfeksiyonlar; üreme organlarında ortaya çıkan, kişinin üreme fonksiyonlarını tehdit edebilen ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Üreme sağlığını korumak ve infertilite gibi ilerde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için genital enfeksiyon belirtilerini erkenden tanıyıp tedavi etmek önem taşır.
Genital enfeksiyon nedir sorusunun cevabı: “İç ve dış genital organlarda çeşitli mikroorganizmaların yol açtığı iltihabi durumlardır.” şeklinde verilebilir. Kadınlarda en sık rastlanılan genital enfeksiyon şekli vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyonlar, vajinit olarak da bilinir ve sıklıkla kaşıntı, akıntı, ağrı, yanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Vajinit; bakteri, mantar, virüs ya da parazit kaynaklı olabilir. Çoğu vajinal enfeksiyon hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Sorunun farkına varır varmaz tıbbi yardım almak, enfeksiyondan hızla kurtulmaya ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
En sık rastlanan genital enfeksiyonlardan birisi bir tür mantar olan kandidanın neden olduğu kandidiyazistir. Vajina ve çevre dokularda kaşıntı ve sıklıkla süzme peynire benzeyen yoğun beyaz akıntı nedenidir. Mantar enfeksiyonları; gebelerde, antibiyotik kullananlarda, şeker hastalarında ve bağışıklığı zayıf olanlarda daha sık görülür. Bakteriyel vajinoz ise vajinadaki bakteri dengesi değiştiğinde meydana gelen bir vajinal enfeksiyondur. Bakteriyel vajinoz, vajinanın doğal yapısını değiştirerek spermin hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Genital enfeksiyonlar kişiye cinsel yolla da bulaşabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Klamidya: Klamidya, cinsel yolla bulaşan ve sık rastlanan bir genital enfeksiyon şeklidir. Klamidya isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyon, herhangi bir belirti vermeden sinsi şekilde ilerleyebilir. Kadınlarda sarı renkli kokusuz bir akıntıya ve cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Enfeksiyon ilerleyerek fallop tüplerinde tıkanıklık ve yapışıklığa yol açıp kısırlığa neden olabilir.
2. Bel soğukluğu: Bel soğukluğu kadınlarda bel ağrısı, vajinal akıntı ve adet düzensizliği gibi belirtilerle seyreder. Gonore olarak da isimlendirilir ve teşhis edilirse kolayca tedavi edilebilir. Ancak ciddi ve bazen kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Gonore enfeksiyonu, kadınlarda rahim veya fallop tüplerini etkilediğinde pelvik inflamatuar hastalık (PID) ortaya çıkar. PID ile ilişkili en ciddi komplikasyon ise kısırlıktır.
3. Genital herpes: Genital herpes enfeksiyonu iki tipi bulunan herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tip 1 (HSV-1) genellikle dudaktaki uçuklara ve ağız ve çevresinde enfeksiyonlarına neden olur. Genital enfeksiyona neden olan herpes formu ise HSV-2’dir. Kadınlar için en önemli belirti vajina, anüs ve kalça etrafında veya yakınında çıkan kabarcıklardır.
4. İnsan papilloma virüsü (HPV) veya genital siğiller: Genital HPV, HPV enfeksiyonu olan birisinin cildi ile temas yoluyla yayılır. Bazı HPV tipleri ciltte sert topaklar şeklinde ortaya çıkan genital siğillere neden olur. Cinsel olarak aktif olan herkeste HPV veya genital siğiller görülebilir.
5. Trikomonas: Trikomonas, cinsel yolla bulaşan diğer bir genital enfeksiyondur. Enfeksiyona vajina ve idrar yollarında bulunan trikomonas vajinalis isimli bir parazit neden olur. Bu parazit vajina, rahim ağzı ve idrar yollarında enfeksiyona yol açabilir. Tipik olarak köpüklü sarı – yeşil akıntıya yol açar.
6. Frengi (Sifiliz): Frengi, ileri safhalarda hayati tehlike oluşturabilen bir enfeksiyondur. Antibiyotiklerin etkin kullanımı ile birlikte artık sifilis vakalarında ciddi bir azalma olmuştur. Hamilelikte annede frengi gelişmesi fetüsü etkilenebilir ve yenidoğanda ağır tablolara neden olabilir.